Google на 25 години: няколко числа

27.09.2023

Какво не знаеш за Google

Когато Google стартира през 1998 г., амбицията им е да създадат търсачка, която да помогне на хората да осмислят информацията, която намират онлайн – и това важи и днес. Но през последните 25 години Google се превърна в нещо повече от търсачка: днес картографират света, въвеждат AI в ежедневните инструменти и помагат на хората да придобият умения в дигиталната кариера, наред с други неща.

За 25-тия си рожден ден разглеждаме Google с числата (25 от тях, за да бъдем точни), за да помислим за произхода и да видим докъде са стигнали.


A googol

Едно със 100 нули — а също и вдъхновението за името им.


0

100-трилионната цифра на пи, която изследовател на Google откри през 2022 г.

Нека вникнем по-дълбоко: Благодарение на напредъка в облачните изчисления, през 2022 г., изследовател на Google, счупи собствения си рекорд за достигане на нови цифри на pi. За да направи това, Ема Харука Ивао използва компютърна програма, работеща в Google Cloud, за да обработи тези данни възможно най-бързо – и намери 100-трилионната цифра при нов, бърз рекорд от 157 дни. За да поставите 100 трилиона цифри в перспектива, просто знайте, че 100 трилиона инча пай може да се разтегне от земята до луната и обратно приблизително 3304 пъти.


70 билиона

Средният брой дневни показвания в YouTube Shorts (за този месец).


260 000

Колко пациента в световен мащаб са изследвани с инструмента ARDA за диабетна ретинопатия, водеща причина за предотвратима слепота.

Нека вникнем по-дълбоко: Диабетът е нарастващ проблем в световен мащаб и тъй като няма достатъчно експерти по зрението в определени части на света, свързаните с него усложнения - като диабетна ретинопатия могат да останат недиагностицирани и нелекувани. Заедно с Verily, Google се заемат да обучат AI модел, който да идентифицира диабетна ретинопатия. Резултатът беше ARDA или автоматизирана оценка на заболяването на ретината, за която беше установено, че работи наравно с очните лекари при скрининг за заболяването.


70%

Колко генеративни AI еднорози са клиенти на Google Cloud.

Нека вникнем по-дълбоко: „Еднорог“ в този смисъл е стартираща компания със стойност над 1 милиард долара.


12 билиона

Броят визуални търсения с Google Lens на месец.


5 000+

Колко Google Doodle-и са създали.

Нека вникнем по-дълбоко: В допълнение към повече от 5000 Doodle, които са създадени вътрешно в Google, екипът получава около 7000 заявки от служители на Google, както и от потребители (включително участниците в Doodle за Google!) всяка година. Има публичен архив, където можете да видите всеки Doodle, който някога е публикуван, и да научите повече за тях и артистите, които са ги създали.


8.5 билиона

Едновременните зрители на индийското кацане на Луната в основния YouTube канал на Индийската организация за космически изследвания — най-гледаният поток на живо в YouTube досега.

Нека вникнем по-дълбоко: На 23 август 2023 г. индийският космически кораб Chandrayaan-3 кацна на южния полюс на Луната, което направи Индия (вече Бхарат) четвъртата страна, кацнала на Луната, и първата, кацнала на нейния южен полюс. Докато е на Луната, Chandrayaan-3 ще събира и анализира данни за лунната среда.


30

Максималният брой секунди, които имате, за да отмените изпращането на e-mail в Gmail.

Нека вникнем по-дълбоко: Случайно сте изпратили e-mail с очевидна правописна грешка? Просто натиснете unsend! Можете да персонализирате своя прозорец за отмяна на изпращане на e-mail-и, като отидете в настройките — продължителността на времето за отмяна на изпращане включва 5, 10, 20 и 30 секунди.


500+

Броят забележителности, налични в момента в Google Maps’ Immersive View.


100 билиона

Броят на предполагаемите спам съобщения, от които Android защити потребителите през изминалата година, благодарение на AI.

Нека вникнем по-дълбоко: Когато защитата от спам е включена, Messages от Google използва модели за машинно обучение, което може да открива известни модели на спам – и правъобщения със сървърите наи това, без да споделя съдържанието на вашите с Google, освен ако не докладвате активно съобщение като спам. Дори когато не сте свързани с данни, защитата от спам работи. Колкото повече потребители отчитат съобщения като спам, толкова по-умен става този AI — и толкова по-малко спам получавате.


1.5х

Колко по-енергийно ефективни са центровете за данни на Google в сравнение с типичните центрове за данни.

Нека вникнем по-дълбоко: Центровете за данни са пространства, пълни със суперкомпютри, които захранват всичко, което прави Google — Карти, Търсене, Bard, каквото и да е! Подобно на лаптопа, центровете за данни генерират топлина, когато работят и трябва да бъдат охладени, така че Google работи върху намирането на щадящи климата методи за охлаждане на центровете си за данни, като същевременно ги правят по-ефективни. Например, открили са, че центровете за данни с водно охлаждане използват около 10% по-малко енергия и отделят приблизително 10% по-малко въглеродни емисии от центровете за данни с въздушно охлаждане. През 2021 г. водното охлаждане им помага да намалят свързания с енергията въглероден отпечатък на техните центрове за данни с 300 000 тона въглерод. Техните дейта центрове предоставят 3 пъти повече изчислителна мощност за същото количество електроенергия, отколкото преди 5 години.


10 милиона+

Броят мили, които са картографирали с колата на Street View — достатъчно, за да обиколите света повече от 400 пъти.

Нека вникнем по-дълбоко: Използвали сме също триколки, овце, моторни шейни и камили, за да заснемаме изображения на Street View по целия свят.


10 милиона

Броят клетки, които може да съдържа Google Sheet (в случай, че се чудите, това са 18 278 колони).


20+

Колко езика за програмиране знае Бард.

Нека вникнем по-дълбоко: Този списък включва Python, JavaScript, C++, Java, R, SQL, C, Go, Swift и Kotlin — но Bard винаги учи нови езици, така че този брой ще расте!


133

Броят на езиците, които Google Translate поддържа.

Нека вникнем по-дълбоко: Напредъкът в AI и машинното обучение помогнаха това да стане възможно. Някои езици са с „недостиг на ресурси“, което означава, че е трудно да се намерят висококачествени набори от данни, за да се обучат системите да предлагат прецизни преводи за тези езици. През 2022 г. правят пробив: За първи път добавят 24 езика към Translate с помощта на Zero-Shot Machine Translation, където моделът за машинно обучение се научава как да превежда нещо без конкретни примери за превод на език. И докато AI беше голяма част от това постижение, партньорството им с носители на езика за създаване на параметри и проверка на данни, също е от решаващо значение; когато оцениха резултатите, те откриха, че по-голямата част от преводите са с високо качество.


1.7 билиона

Броят снимки, редактирани в Google Photos всеки месец.


200

Колко приблизителни години спестява на ден автоматичното довършване на въвеждане на текст.

Нека вникнем по-дълбоко: Когато започнете да пишете в лентата за търсене, автоматичното довършване ви помага, като незабавно предвижда заявки. Google изчислява, че автоматичното довършване намалява въвеждането в Търсене с около 25% — което се изчислява на приблизително 200 години спестено време за въвеждане на ден.


30х

Колко далеч може да мащабира Super Res Zoom на Pixel 7 Pro.

Нека вникнем по-дълбоко: Любопитно как цялото това увеличение се побира в Pixel без гигантска леща, стърчаща от него? Инженери и дизайнери работиха заедно, за да подредят лещите и огледалата странично през смартфона – създавайки характерната функция на Pixel, известна като лента на камерата.


10-15

Колко секунди можете да подсвирквате или тананикате, когато използвате тананикане за търсене. (И не, не е нужно да имате перфектен тон, за да използвате функцията.)


1.2 милона

Метричните тонове въглеродни емисии, за които екологичното маршрутизиране в Google Maps се смята, че е помогнало да бъдат предотвратени към края на 2022 г. Това е еквивалентно на премахването на приблизително 250 000 автомобила, работещи с гориво, от пътя за една година.

Нека вникнем по-дълбоко: Екологичното маршрутизиране в Карти ви позволява да изберете по-икономичен маршрут. Google Flights ви помага да вземате екологични решения и когато летите. 99% от маршрутите на Google Flights включват оценки на въглеродните емисии.


7 милиона+

Колко души са се записали в Notifications за нередовен сърдечен ритъм на Fitbit от стартирането му през 2022 г.

Нека вникнем по-дълбоко: Тази функция оценява сърдечния ви ритъм и ви уведомява, ако има нещо, което може да подсказва за предсърдно мъждене или AFib, вид неравномерен сърдечен ритъм. Повече от 126 000 уведомления за „признаци на AFib“ са изпратени до момента. Fitbit също има функция Body Response, налична за Sense 2, която може да проследява вашия стрес.


15

Броят продукти на Google, всеки от които обслужва повече от половин милиард хора и фирми. И 6 от тези продукта обслужват над 2 милиарда потребители всеки.


Броят раздели на Chrome, които можете да отворите – точно така, ограничението не съществува! (В зависимост от паметта на вашето устройство, разбира се.) И когато натиснете 100 раздела на мобилно устройство, дори ще намерите нещо малко, за което да се усмихнете... :D.

___________________
Източник: blog.google