\\

оптимизация за търсещи машини

SEO - оптимизация за търсещи машини

Докато SEM (Search Engine Marketing) е моментален начин за постигане на челни резултати в мрежата за търсене, то SEO (Search Engine Optimization) е дълъг и трудоемък процес, но води до трайни позиции. При SEO е необходим задълбочен анализ на сайта, изготвяне на стратегия, писане на оптимизирано съдържание, изграждане на link building, подбор на ключови думи и т.н.

Как се постига качествено съдържание и какво е SEO копирайтинг?

Има определени правила, спрямо които бота да не “реши”, че съдържанието е спам. На първо място трябва да имаме умерена употреба на ключови думи и изрази, подбрани след анализ на конкурентността на ключовите думи за съответната сфера на бизнеса.


Текстът трябва да е лесен и увлекателен за четене, нека не забравяме, че не пишем само за търсещите машини, но и за потребителите. Препоръчителна е употребата на подзаглавия. Така само с едно плъзгане на погледа, потребителят би разбрал за какво става дума, без да чете цялото съдържание.

Какво е предимството на SEO?

SEO дава трайни резултати, в сравнение с останалите стратегии за популяризиране и оптимизиране на уеб страници. При добра оптимизация, (която има нужда от поддръжка, разбира се) класирате сайта си по контекстуално свързани ключови думи в органичните резултати на Google.
SEO копирайтинг

Ако трябва да степенуваме по важност отделните критерии, по които Google класира страниците, то съдържанието ще заеме дял от 80%.

Всички усилия на търсачката са впрегнати в това да се ограничи кражбата на интелектуален труд и да се повиши качеството на първите показани резултати. От няколко години насам тази тенденция се засилва и е все по-важно да имаме авторско съдържание, свързано с тематиката на сайта.

Как Google класира уеб страниците?

Има много фактори за това как Google позиционира страниците си, но тези са основните:

  • ключови термини
  • семантичен анализ / качество на съдържанието
  • потребителско поведение (CTR / bounce rate)
  • препратки от други (авторитетни / релевантни) сайтове
  • авторитет на домейна
  • споменавания на бранда (позитивни / негативни)
  • социални сигнали (постове, споделяния, +1/likes)
  • време на зареждане

Анализи и одити

Първата стъпка, преди да се предприемат каквито и да е действия свързани с оптимизацията на сайта, е подробният анализ.

За да се изготви качествена стратегия за добро позициониране (off и on page) е необходимо първо да се направи анализ на: конкуренцията, външните и вътрешни връзки от и към сайта, ключовите думи, съдържанието, структурата на сайта.

От къде да започнем с
оптимизацията на сайта си?

Няма точна рецепта за най-добрата стратегия за оптимизация. Като начало, най-важен е първоначалният анализ на ключовите термини, конкурентността в бранша и общото състояние на сайта към момента.

Консултация

Обърнете се към екипа на ivuWorks за консултация, одит на уебсайт, изготвяне на стратегия, анализ на ключови думи или която и да е от горепосочените услуги. Запознайте ни с Вашия проект!