Искате ли да разберете как Google класира резултатите ви при търсене?

24.08.2021

Google разкрива обновена информация как работи търсачката им

Нашата мисия е да организираме световната информация и да я направим универсално достъпна и полезна. Всичко започва с Google.

— Google

Да, знаем, че искате да разберете как работи Google и как това знание ще помогне, за да работите по нелеката задача да изведете уеб сайта си на първи позиции.

Нека разберем!

Тази седмица гигантът публикува актуализирана версия „Как работи търсенето“ (How Search Works), за да ни запознае с алгоритъма.
Информацията обхваща всички части от процеса на търсене. Макар материалът да е публичен, а не насочен директно към SEO специалистите, той дава обща представа за процесите на класиране в Google и какво той търси в съдържанието и го определя за важно и определящо позицията.

Google обяснява всеки елемент за класиране. Например: защо използва автоматично съвпадение на ключови думи:

Всеки ден над 15 % от търсенията са такива, които не сме виждали досега. Затова използваме автоматизирани системи - за да получите най-подходящата и надеждна информация, която можем да намерим. За да ви помогнем да намерите това, което търсите, тези системи преглеждат много фактори, включително думите във вашето запитване, съдържанието на страниците, експертността на източниците и вашия език и местоположение. 

— Google

Друго интересно е използването на ключови думи и как Google алгоритмите класират съответствието на ключовата дума според всяка заявка:

Ако ключовите думи се съдържат в страницата, в заглавията или в основната част на текста, информацията се възприема като по-подходяща.

— Google

Чудите се какъв е смисълът на връзките/линковете и каква е стойността им? Ето какъв е отговорът на Google:

Един от факторите, които използваме, за да определим това, е разбирането дали други уеб сайтове имат връзки или препращат към съдържанието. Това често се оказва добър знак, че информацията е надеждна.

— Google

Спомняте ли си Google Core Update през май?

Да, в информацията от Google няма конкретни идеи и техники как да се подобри SEO, но дава добра представа за ключовите елементи на класирането при търсене и какво да имате предвид при изготвянето на SEO плана.

Ако някога сте се занимавали със SEO - знаете, че тази информация ще се смени почти мигновено! Както Google сам отбелязва, само през 2020 г. е направил над 4500 „подобрения“ при търсенето. Вие знаете ли за тях? Google има специализирана платформа за SEO специалисти и уебмастъри с най-добри практики, съвети, обучения и др., които нашите специалисти следят с интерес.

Може да видите официалната информация от Google тук


Имате нужда от SEO или дигитален маркетинг?

Свържете се с нас.

Ние следим за всички новости и най-добри практики.