Google ъпдейтът от май 2020 приключи

08.06.2020
Google Core Update

И отзивите за сега не са много позитивни...

Приключи поредният "core" ъпдейт на най-популярната и използвана (но не единствена) търсачка в интернет — Google. Както знаем от предишни ъпдейти, това събитие често е по-свързано с де-ранк (по-лоши позиции в търсачката), отколкото с оправяне на онтологиите. Отзивите за сега са по-скоро негативни, както може да се види под официалният туиит пост на SearchLiaison.

The May 2020 Core Update rollout is complete.

— Google SearchLiaison (@searchliaison) May 18, 2020

Най-честите оплаквания са, че ключовите думи (често тема на дискусия дали изобщо имат значение вече) са основен критерий за заявките за търсене, карайки например търсачката да връща една и съща страница от Pinterest на различни езикови версии, като различни резултати в списъка. 

Критиката е и към фаворитизирането на социалните мрежи като резулати, дори без да имат богатото съдържание от сайтове, чиито SEO експерти се борят с ранковете ежедневно.

Относно ъпдейта си, Google държи на съдържанието и довереността на сайта, домейна и както винаги — посещаемостта. Доколко това помага при наличието на вседостъпни и агресивни рекламни блокове из резултатите е друга тема. Но съветите от предните ъпдейти са си в сила — ако сайтът ви е негативно афектиран от ъпдейта, трябва да се потърси причината в E-A-T (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) принципите на съдържанието. Тоест — авторство (уникално и потвърдено съдържание), достоверност (#nofakenews),  авторитет. Зависимостите са много повече от три, тъй като могат да се приложат към домейн, кънтент, търсене и потребителски нужди. Самата структура на сайта — като подредба, семантика, keywords, UI — също оказват влияние на резултатите. Няма изцяло-правилен подход, разбира се, нито как технологиите да спрат на едно място, независимо пандемията, но е нормално много (повече от нормално) хора да бъдат афектирани от поредният CORE update на Google Search.

Ще завършим тази статия с пожелания за висок ранк и по-ясни методологии за SEO експертите. :))

Ако имате нов сайт или желание да покачите ранкинга си, ние препоръчваме да акцентирате върху съдържание и да инвестирате поне малко бюджет в реклама. За това как да бъде най-отпимално — свържете се с нас.


Източници:
Search Engine Journal

Google Webmaster Central Block
Moz