Google Chrome ще блокира всички уеб сайтове, които не използват SSL

12.03.2018

Промените влизат в сила още от юли тази година

През последните няколко години Google се насочва стремглаво към по-сигурна мрежа, като силно се застъпват за това уеб сайтовете да приемат HTTPS криптиране. И през последната година също помагат на потребителите да разберат, че HTTP сайтовете не са защитени, като постепенно маркират HTTP страниците като „незащитени“ (Not secure). От юли 2018 г. с пускането на Chrome 68, Chrome ще маркира всички HTTP сайтове като „незащитени“ (Not secure).

Всички разработчици и притежатели на уеб сайтове, които преминават към HTTPS, правят мрежата по-безопасна за всички.

Напредъкът миналата година беше невероятен и продължава до днес.
Ето и малко статистика:

  • Над 68% от трафика на Chrome при  Android и Windows, вече е защитен.
  • Над 78% от трафика на Chrome и Chrome OS на Mac, вече е защитен.
  • 81 от 100-те най-добри уеб сайта в мрежата използват HTTPS по подразбиране.

Chrome се опитва да улесни преминаването към HTTPS с достъпни одити за смесено съдържание. Така помогнат на собствениците на уеб сайтове да ги мигрират към HTTPS в най-новата версия на Lode CLI на Node CLI (автоматизиран инструмент за подобряване на уеб страниците). Новият одит в Lighthouse помага на разработчиците да намерят кои ресурси в даден сайт се зареждат с HTTP и кои от тях са готови да бъдат надстроени и да преминат към HTTPS.

Новият интерфейс на Chrome ще помогне на потребителите да разберат, че HTTP сайтове не са защитени и да търсят HTTPS мрежа по подразбиране. 

 


А вашият уеб сайт има ли сертификат?


-

Източник: security.googleblog.com