Google завърши преминаването към индексиране с предимство на мобилните устройства

31.10.2023

Google вече дава приоритет на мобилните версии на сайтовете при обхождане и индексиране

Google Търсене започна да се фокусира все повече и повече върху мобилни устройства (Moble-fisrt) още през 2015 г. с актуализацията, удобна за мобилни устройства. След това, през 2016 г., започнахме да обхождаме и индексираме преди всичко мобилните устройства. Това позволи на Google Търсене да индексира съдържанието, което потребителите ще видят, когато влязат в уебсайта на мобилния си телефон. Обхождането и индексирането за смартфон беше голяма промяна за инфраструктурата на Google, но също и промяна за публичната мрежа: мобилната уеб страница сега трябваше да бъде толкова пълна, колкото и съответната версия за десктоп компютри.

През годините мобилният уеб трафик продължава да нараства; в някои региони хората използват почти на 100% телефона си за достъп до интернет.

Какво значи това?

  • Mobile-first означава, че Google сега дава приоритет на мобилните версии на уеб сайтовете при обхождане и индексиране.
  • Промяната отразява нарастващия фокус на Google върху мобилните потребители през последните години.
  • След завършване на превключването Google ще намали обхождането на работния плот, за да спести ресурси.

Какви са промените по Search Console?

С прехода към Mobile-first Indexing се изключва информацията за индексиране на робота в страницата с настройки в Search Console. Тази информация вече не е необходима, тъй като всички уеб сайтове, които работят на мобилни устройства, сега се обхождат основно с мобилен робот. Докладът за статистиката на обхождането показва как вашият сайт се обхожда в момента, ако сте любопитни. 

 

Какв стъпки да предпиемете?

Ако уеб сайтът Ви няма мобилна, респонсив и адаптив версия - сега е моментът да се работи в тази насока, ако желаете да не изпаднете от Google търсенията и цялостно от органичния трафик и Google. Независимо какви други дейности се извършат за SEO, независимо колко добра е десктоп версиятя Ви, в основата на Google индексирането е Mobile-first - мобилната версия на уеб сайта.

 

 

Имате нужда от SEO, дигитален маркетинг или от уеб сайт?

Свържете се с нас.

 

___
Източник:
www.google.com