Защо да не използваме JUSTIFY текст в уеб сайта си?

13.02.2020

Да не се използва подравняване от двете страни е основно правило за достъпността до уеб сайт

Свикнали сме да четем текстове, които са напълнопо подравнени в книги и вестници; използваме ги в Word, Pages... Толкова е изкусително. За някои това придава на документите усещане за съвършенство и професионализъм. Обаче подравняването на текст в уеб сайт е лоша идея поради няколко причини и те са важни, защото са свързани с влошаване на четенето и цялостното потребителско изживяване на уеб сайта.

Не искате някой да гледа отегчено и със затруднение вашия уеб сайт, нали?


Ето някои основни проблеми и подкрепящи изследвания:

Проблеми с Justify текст на уеб сайтове

  • Непостоянно разстояние между думите
    Когато текстът е подравнен към двата края, разстоянието между думите варира, за да се запълни целия ред. Това може да направи текста труден за четене, тъй като окото на читателя трябва да се приспособява към различни разстояния между думите.
     
  • „ Реки от бяло пространство
    При justify текст често се получават вертикални (а и хоризонтални) пространства между думите, които създават визуални „реки“ от бяло пространство, което нарушава четивността и прави текста по-труден за проследяване.
     
  • По-лошо за малки екрани и адаптивен дизайн
    Не е за пренебрегване и фактът, че над 50% от трафикът в днешно време, е от мобилни устройства. На малки екрани, като тези на мобилни устройства, проблемите с разстоянията и „реките“ стават още по-изразени, което допълнително влошава четивността.
     
  • Justify e за книги, вестници, списания
    В днешно време много от браузърите сами решават как да покажат даден текст, а той невинаги е еднакъв на различните браузъри, независимо от използваният CSS. Сричкопренасянето е това, което правите, когато използвате препинателен знак, подобен на тире, за да свържете две думи в една или да разделите сричките на дума - това може да е възможно в InDesign, когато подготвяте материалите си са печат или желаете да го правите на ръка, но не - не е възможно в уеб.


Изследвания и Резултати

  • Изследване от 2005 г.
    Проучване на Сюзън Вайншенк, доктор по психология и експерт по потребителско изживяване, установява, че потребителите четат по-бавно и по-трудно justify текст в сравнение с ляво подравнен текст. Основната причина е вариращото разстояние между думите.
     
  • Проучване на Nielsen Norman Group
    Нилсън Норман Груп, водеща компания в областта на потребителския интерфейс и потребителското изживяване, препоръчва избягването на justify текст за уеб съдържание. Те посочват, че ляво подравненият текст е по-лесен за четене и разбиране, особено за дълги текстове и статии или при необходимост от прочитане на специфична информация.
     
  • Изследвания по типография
    Според изследвания в областта на типографията, ляво подравненият текст е предпочитан за дълги текстове, тъй като предсказуемите разстояния между думите улесняват читателите и водят до по-малка умора на очите. Но това няма да навреди и на по-кратки текстове.

 

Ако все още не сте убедени, вижте как го правят професионалистите: