Как Google се справя със спам и некачествено съдържание в резултатите?

05.03.2024
Как Google се справя със спам и некачествено съдържание в резултатите?

Очаква се да виждаме повече полезна информация и по-малко резултати, които изглеждат създадени за търсачките

Всеки ден хората се обръщат към Google Search / Търсене, за да намерят най-доброто от това, което мрежата може да предложи. Google отдавна имат политики и автоматизирани системи за борба срещу спамърите и работят за справяне с нововъзникващите тактики, които искат да запълнят резултатите с нискокачествено съдържание. Google редовно актуализират тези политики и системи, за да се спавят ефективно с тези тенденции, за да могат да продължат да предоставят полезно съдържание и да свързват хората с висококачествени уеб сайтове.

Днес обявяват няколко ключови промени, които правят, за да подобрят качеството на Google Search / Търсене и полезността на излисащите при търсения резултати:

  • Подобрено класиране на качеството: Правят подобрения по алгоритъма в основните системи за класиране, за да гарантират, че показват най-полезната информация в мрежата и намаляват неоригиналното съдържание в резултатите от търсенето.
  • Нови и подобрени правила за спам: Актуализират правилата си за спам, за да държат съдържанието с най-ниско качество извън Google Search / Търсене, като уеб сайтове с изтекъл срок, преназначени като хранилища за спам от нови собственици и спам с некролози.


Намаляване на нискокачествени, неоригинални резултати

През 2022 г. Google започват да настройват системите си за класиране, за да намалят безполезното, неоригинално съдържание в Търсене и да го поддържат на много ниски нива. Пренасят наученото от тази работа в основната актуализация от март 2024 г.

Тази актуализация включва прецизиране на някои от основните системи за класиране, за да ни помогне да разберат по-добре дали уеб сайтовете са безполезни, имат лошо потребителско изживяване или изглеждат като създадени за търсачки, вместо за хора. Това може да включва сайтове, създадени основно, за да отговарят на много специфични заявки за търсене.

Вярват, че тези актуализации ще намалят количеството съдържание с ниско качество в Търсене и ще изпратят повече трафик към полезни и висококачествени сайтове. Въз основа на техните оценки, очакват, че комбинацията от тази актуализация и предишните усилия, колективно ще намали нискокачественото, неоригинално съдържание в резултатите от търсенето с 40%.

Актуализация от 26 април 2024 г.: Към 19 април завършват внедряването на тези промени. Следва да видим 45% по-малко нискокачествено, неоригинално съдържание в резултатите от търсенето в сравнение с 40% подобрение, което очакваха в тази работа.


Изкарването на повече спам от резултатите

В продължение на десетилетия, Google разчитат на усъвършенствани системи за борба със спама и правила за спам, за да предотвратят показването на съдържание с най-ниско качество в резултатите от търсенето – и тази работа продължава.

Правят няколко актуализации на техните правила за нежелана поща, за да се справят по-добре с новите и развиващи се злоупотреби, които водят до показване на неоригинално съдържание с ниско качество в Google Search / Търсене. От днес ще предприемат и действия срещу повече видове манипулативно поведение. Докато системите им за класиране не позволяват на много типове съдържание с ниско качество да се класират високо в Google Search / Търсене, тези актуализации им позволяват да предприемат по-целенасочени действия съгласно правилата им за спам.

 

Злоупотреба с AI или автоматично съдържание

Google отдавна имат политика срещу използването на автоматизация за генериране на нискокачествено или неоригинално съдържание в мащаб с цел манипулиране на класирането при търсене. Тази политика първоначално е предназначена за справяне със случаи на генериране на съдържание в мащаб, когато е ясно, че е включена автоматизация.

Днес методите за създаване на мащабирано съдържание са по-сложни и дали съдържанието се създава само чрез автоматизация не винаги е толкова ясно. За да се справят по-добре с тези техники, укрепват политиката си, за да се съсредоточат върху това злоупотребяващо поведение – произвеждайки съдържание в мащаб, за да подобрят класирането при търсене – независимо дали са включени автоматизация, хора или комбинация от двете. Това ще им позволи да предприемат действия върху повече типове съдържание с малка или никаква стойност, създадено накуп, като страници, които се преструват, че имат отговори на популярни търсения, но не успяват да предоставят полезно съдържание.


Злоупотреба с репутацията на сайта

Понякога уеб сайтове, които имат собствено страхотно съдържание, може също да хостват нискокачествено съдържание, предоставено от трети страни с цел да се възползва от силната репутация на хостинг сайта. Например, трета страна може да публикува рецензии за заеми до заплата на доверен образователен уеб сайт, за да получи предимства за класиране от сайта. Такова високо класиране на съдържание в Google Search / Търсене може да обърка или подведе посетителите, които може да имат значително различни очаквания за съдържанието на даден уеб сайт.

Сега ще се счита за спам съдържание с много ниска стойност от трети страни, създадено предимно за целите на класирането и без строг контрол от страна на собственика на уеб сайта. Публикуват тази политика два месеца преди влизането в сила на 5 май, за да дадат време на собствениците на уеб сайтове да направят необходимите промени.

 

Злоупотреба с изтекъл домейн

Понякога домейни с изтекъл срок на валидност се закупуват и преназначават с основното намерение да се повиши класирането при търсене на нискокачествено или неоригинално съдържание. Това може да подведе потребителите да мислят, че новото съдържание е част от по-стария сайт, което може да не е така. Домейни с изтекъл срок на валидност, които са закупени и преназначени с намерението да повишат класирането на нискокачествено съдържание в търсенето, сега се считат за спам.

Търсенето помага на хората с милиарди въпроси всеки ден, но винаги ще има области, в които може да се подобри, затова Google продължава да работи усилено, за да държат съдържаниете с ниско качество в Google Search / Търсене на ниски нива и да показват повече информация, създадена, за да п омогне на хората.

 

Имате нужда от SEO, дигитален маркетинг или от уеб сайт?

Свържете се с нас.

 

___
Източник:
www.google.com