Facebook Shops: Ще може ли малкият бизнес да продава онлайн?

19.05.2020

Разпространението ще е поетапно, очаква се до няколко месеца Facebook Shops да бъде достъпнo за цял свят.

Изображение: Facebook

Преди броени часове Марк Зукърбърг обяви официално Facebook Shops. 

Facebook винаги се е стремял да ни свързва с всичко, което обичаме: семейство, приятели.. но също така и с любими продукти, марки и бизнеси, които ни вълнуват. Не е тайна, че от години хората използват Facebook приложенията, за да купуват и продават ненужни вече неща, публикувайки например снимка на велосипед с надпис „за продажба“. От скоро продават ненужните си масички за кафе и в Marketplace, а в чужбина вече можете да пазарувате от любимите си марки през Instagram.
 

Какви ще са предимствата на Facebook Shops?

Facebook магазини ще улесни бизнеса ви, давайки ви възможност, дори ако сте малък търгоовец, да имате онлайн присъствие без особени усилия. Facebook Shops ще позволи на всеки възможността да има онлайн магазин в границите на Facebook и Instagram платформите.

  • Създаването на Facebook Shops ще е безплатно. 
  • Като търговец ще можете да избирате продуктите, които искате да представяте в каталога си,  да персонализирате външния вид на своя магазин с изображения и цветове.
  • Всеки продавач, независимо от неговия размер или бюджет, може да реализира онлайн присъствие за връзка с клиенти.
  • Потенциалните клиенти ще могат да намерят Facebook Shops във Facebook или Instagram профилите на бизнеса ви ли да ги открият чрез реклами.
  • В бъдеще се очаква потребителите да могат да правят директни покупки чрез чат в WhatsApp, Messenger или Instagram Direct.
  • В бъдеще се очаква целият чекаут да минава през Facebook.

    Така поне обещава Facebook.

Според Зукърбърг целта е най-вече да се помогне на малкия бизнес, който и в момента разчита на социалната мрежа за намиране на клиенти.
Според нас това е още един канал, чрез който и по-големия бизнес ще може да предлага продуктите си.

 

Какви ще са недостатъците на Facebook Shops?

  • Въпреки цялата еуфория всеки бизнес да има собствен магазин без никаква инвестиция (според Facebook), самата поръчка няма да може да бъде извършена през Facebook Shops. Facebook магазинът ви ще представлява само каталог, без фактическата функция на истински онлайн магазин: онлайн плащане, управление на доставки и мноого други (поне засега).
  • Колкото и средства - било то труд около персонализирането на магазина ви или качване на всички продукти, платформата никога няма да е ваша.
  • Facebook казват, че Facebook Shops ще е "напълно безплатно", но всички знаем до каква минимална органична аудитория достигат публикациите, които не са рекламирани допълнително с бюджет към мрежата. Същото би било и с вашия Facebook Shop.

 

Имате нужда от онлайн магазин?

Свържете се с нас.